Garasjeport

Velg rett garasjeport

Få en rask oversikt over de forskjellige typene garasjeporter på markedet.

Innholdsfortegnelse

Skal du kjøpe garasjeport må du ta en rekke valg, praktiske så vel som estetiske.

Selv om kanskje ikke alle valgene er like viktige for deg, er det allikevel lurt å ha gjort seg noen tanker om disse faktorene før man bestiller garasjeport. For å gjøre det enklere for deg å vite hva mulighetene er oppsummerer vi i denne artikkelen alt du trenger å vite om de nevnte punktene.

Porttype

Porttype er det viktigste og første valget du må ta stilling til. I praksis er forskjellen mellom porttypene knyttet til hvordan porten åpner og lukker seg. Det er fordeler og ulemper knyttet til alle porttypene.

Hvilken porttype som er best for deg handler mest om hvordan garasjen din ser ut og hva du selv liker. Trenger du for eksempel takplassen til lagring vil det virke inn på hvilken porttype som passer og ikke.

Leddport

En leddport er ganske enkelt en garasjeport som åpnes ved å bli trukket i et skinnesystem opp langs taket. Porten kan åpnes loddrett ettersom den ikke er en massiv plate, men er delt opp i flere ledd. En fordel med denne porten i forhold til andre porter, er at den ikke trenger ekstra plass mellom bilen og garasjeporten for å kunne åpnes når du kjører inn.

Leddport under montering
Fleksibel port: Oppdelingen av porten i flere seksjoner gjør at leddporter enkelt kan føres opp langs skinnene til taket.
Vippeport

Den mer tradisjonelle vippeporten er tilgjengelig både med og uten elektrisk portåpner. Hele porten er en solid enhet, i motsetning til andre porter som er flere sammensatte plater.

Som navnet antyder vipper sistnevnte utover fra garasjen før den føres opp i taket. Det er derfor nødvendig med plass mellom garasjeporten og bilen i oppkjørselen for å få opp porten.

Hvis du har en kort innkjørsel, eller en travel vei i nærheten av huset, kan denne typen port være noe upraktisk. Derimot passer den godt til garasjer hvor det ikke er innlagt strøm da den er enkel å «vippe» åpen.

Rulleport

Hvis garasjen din har lite plass, eller du bruker taket i garasjen til lagringsplass, kan en rulleport være et bra alternativ. I motsetning til en vippe- eller leddport vil en rulleport bruke kun en liten del av takplassen.

Porten er delt opp i mange små ledd som gjør at den kan rulles sammen i en beholder rett over portåpningen.

Selv om rulleporter ikke krever mye takplass krever den mer takhøyde og sideklaring enn en vanlig garasjeport. Alternativt, om det er trangt om plassen inne i garasjen, er det mulig å montere på utsiden av garasjen.

Skyveport (Sidegående leddport)

Den sidegående leddporten er ganske enkelt det samme som en vanlig leddport, men fremfor å dra porten opp under taket, dras den langs den ene veggen inne i garasjen.

Sammenlignet med de mer vanlige ledd- eller vippeportene gir denne porttypen to store fordeler. For det første åpner det for å utnytte takplassen i garasjen. Den andre store fordelen er at en skyveport potensielt kan erstatte behovet for en ekstra dør til garasjen. Ved å bare åpne litt av porten vil man da få en «dør» og en vei inn i garasjen uten å måtte åpne hele porten.

Sving/Fløyport:

Sving- eller fløyport er en klassisk type garasjeport som minner om låvedører. Her åpner porten på midten og går utover.

Ulempen med denne typen porter er at de krever en del plass i innkjørselen til åpning. Til gjengjeld er den ikke plasskrevende inne i garasjen.

Isolert eller uisolert garasjeport?

Når man skal velge garasjeport bør man også ta stilling til om man ønsker en isolert eller uisolert garasjeport. Verken isolert eller uisolert garasjeport er dårlige valg, men begge typer fører med seg fordeler og ulemper som er greit å være klar over.

Isolert garasjeport

Generelt er en isolert garasjeport en god investering. Man sikrer høyere og jevnere temperatur i garasjen ettersom den beskytter bedre mot elementene. Kort sagt beskytter en isolert garasjeport bedre og vil gi økt komfort inne i garasjen.

Har du oppvarmet garasje bør du imidlertid investere i en isolert garasjeport for å få best mulig effekt på oppvarmingen.

Uisolert garasjeport

Det store argumentet for å kjøpe uisolert garasjeport fremfor en isolert er prisforskjellen. En uisolert garasjeport er som regel rimeligere enn en isolert.

Uisolerte garasjeporter er imidlertid dårligere på å holde kulden ute fra garasjen, og beskytter dermed mindre mot temperatursvingninger.

Leddport i treutførelse
Ulike utførelser: Garasjeporter kan fås i en rekke materialer og utførelser som passer dine ønsker og behov.

Garasjeportåpner

Garasjer med garasjeportåpner, altså en motor til å åpne og lukke porten, blir stadig mer vanlig. Fordelene med tanke på komfort er åpenbare. Det å slippe å måtte gå ut av bilen når det regner, snør eller er kaldt er forlokkende for de fleste.

En motorisert port åpner og lukker jevnt, noe som kan forlenge portens levetid. Er porten motorisert trenger man heller ikke håndtak, noe som kan redusere risikoen for innbruddsforsøk.

Den eneste reelle innvendingen mot motorisert garasjeport er prisen. Sammenligner man med en port uten portåpner er det penger å spare på å droppe motoren.

Om fordelene og komforten veier opp for prisen eller ikke får man vurdere selv. Det kan også nevnes at motor kan monteres i ettertid, om dette er ønskelig.

I denne artikkelen har vi skrevet mer utfyllende om garasjeportåpnere.

Mål på garasjen

Målene til garasjen har stor påvirkning på hvilke garasjeport du kan velge. Utenom selve portens størrelse er garasjens dybde viktig for å vite om det er mulig å trekke en eventuell leddport opp. Det er også viktig å ha oversikt over overhøyde og sideklaring for de fleste garasjer. Dette er distansen mellom henholdsvis toppen og sidene av porten til innsiden av taket og veggen i garasjen.

Vi har skrevet en egen artikkel om hvordan man tar korrekte mål til garasjen.

Vinduer

Visste du at du kan få vinduer integrert i garasjeporten? Vinduer i garasjeporten monteres slik at de hindrer innsyn, men fortsatt gir behagelig og naturlig lys som hever romfølelsen.

Vinduer fås i mange ulike typer utførelser og kan gjøre garasjeporten til en mer naturlig del av fasaden. Ønsker du vindu i garasjeporten din velger du dette på anbudsskjemaet.

En ekstra inngang til garasjen?

Bruker man garasjen til mer enn å ha bilen stående er det praktisk med en ekstra inngang. Da slipper man å måtte åpne garasjeporten hver gang man skal inn og ut av garasjen.

En mulighet er å montere en sidedør på garasjen, men visste du at man også kan få integrert en dør i garasjeporten? Da kan man enkelt komme seg inn og ut av garasjen uten å måtte åpne hele porten og varmetapet det medfører.

Følg oss på Facebook

Følg oss gjerne på vår Facebookside.

Kontakt oss

Send oss en e-post

Sosiale medier: Facebook, Twitter

Tjenester

Garasjetilbud.no gir deg en enkel og kostnadsfri måte å innhente tilbud på garasje eller carport tilpasset dine behov.

Få uforpliktende tilbud